De Solex Poll


Waar moet de buitenlandse reis volgend jaar naar toe gaan?
Legoland
Ierland
St. Petersburg
Calais
Parijs - de Karre
  
Free polls from Pollhost.com


ZoekenGa naar het overzicht van de verreden ritten


TT-Festival Assen
(26 juni 2009)

Op 26 juni zijn we naar de TT-nacht in Assen geweest.
Op uitnodiging van Loc7000, de organisator van het TT-festival, hebben we daar 's avonds gereden in het centrum van Assen.

Om 17:00 uur vertrekken we vrijdagavond vanaf 'de Karre', op weg naar familie van Ben. We kunnen bij ze op de boerderij aan de rand van Assen overnachten. Goed geregeld allemaal!
Een paar kilometer voor Assen worden we achtervolgt door twee busjes. Dit blijken de rijders van de Solexclub uit Wanneperveen te zijn. Ze willen met ons mee naar de tent zodat ze daar de auto kunnen neerzetten. Het is voor de volgauto nog wel even lastig om bij de boerderij te komen. De nieuwe woonwijk, die er voor gebouwd wordt, is moeilijk door te komen. Gelukkig hebben de Wanneperveners een TomTom. Ja, ja... Dat werkt dus ook niet met zo'n nieuwe wijk. Om 19:15, na zo'n twintig minuten door en om de wijk heen dwalen, zijn we dan toch bij onze campeerplaats aangekomen.
Gisteravond hebben een aantal mensen al wat voorwerk gedaan door naar Assen te gaan om de tent op te zetten. Dat is dus makkelijk vanavond! Alleen maar bedje neerzetten en door naar het centrum van Assen.

Bij de kerkstraat is een rennerskwartier gemaakt. Hier is ruimte voor ons, een groep minibikes, oldtimer brommers, en speciale motoren.
Even verderop is een parcourtje uitgezet met vier rechter bochten. Het is bijna een 'oval'! Als we aankomen moeten de oldtimer brommers en de minibikes nog rijden. We kunnen eerst dus nog een bakkie koffie of een biertje drinken.

Nadat de minibikes klaar zijn is het om 20:40 uur onze beurt om te rijden.
Tien minuten moeten we.
Volgens sommigen kun je het hele rondje vol gas rijden. Anderen zijn minder 'dapper' en remmen toch wel af voor de bochten.
Er is veel publiek, wat ook heel enthousiast reageert op de acties op de baan.
Nadat Ernst de eerste valpartij van de avond heeft overleeft is hij dan ook de favoriet van het publiek om de eerste heat te winnen. Met twee ronden achterstand op de nummer één, wordt hij aan het eind van de heat dan ook tot winnaar uitgeroepen volgens de speakers Jannes Mulder en Erik Hulzebosch.

Omdat we om 22:30 pas weer moeten, gaat zo'n beetje iedereen Assen in, om zich te mengen in het feestgedruis. Het is druk en gezellig in de stad.
Gelukkig is iedereen op tijd weer terug in het rennerskwartier om de volgende heat te rijden.

Het gaat in de tweede heat iets minder rustig dan in de eerste heat. Er wordt wat harder gereden. Dat is omdat iedereen nu natuurlijk aan de baan gewend is. ;-) Na tien minuten rijden zijn we weer klaar, en kunnen we de baan weer verlaten.

Tussendoor is er ook nog een motorstuntteam dat z'n kunsten vertoond op het parcours.
Bij de bijzondere motoren zitten een paar hele aparte.
Een houten motor, met alleen de motor, aandrijving, wielen en stuurhandels die niet van hout zijn. Gaaf ding!
Ook rijdt er een VMax met lachgas-injectie. Powerrrrrrr!!!!!

Voordat we voor de derde keer mogen rijden. is er nog een parade van vrachtwagens met grote boxen, veel geluid en danseressen. Ook loopt er een drumband rond met daarachteraan een stel Braziliaanse danseressen. Olalala...
Ze hebben alleen maar een stel veren op de kop en een minuscule bikine. Dat trok dus veel bekijks. Ook van onze solexrijders, die vooraf in het rennerskwartier zich al aan de dames hebben lopen vergapen.

Onze derde heat besluiten we te beginnen met een 'Le Mans' start. De motoren worden netjes op een rij aan de kant gezet, en wij staan 100 meter terug te wachten op het startschot.
Het publiek telt af, en daar gaat iedereen!
Hardlopend op de klompen, pothelm op. Wie nou die ene googemerd was die z'n Solex aan de andere kant had gezet weet ik niet, maar hij was wel als eerste weg...
De toeschouwers vonden het prachtig.
Na zo'n start gaat het er op de baan natuurlijk hard aan toe. Op de baan gebeurt van alles.
Dirk knalt met z'n Solex in de hekken.
Één van de Wanneperveners heeft al z'n gereedschap meegenomen in een houten kist achterop de Solex. Na een aantal ronden springt de kist open. Er valt een spuitbus met bandenplak uit. Nadat er een paar man overheen zijn gereden ligt er een plas bandenplak bruizend op de baan.
Ondertussen gaan er nog een paar onderuit op het kleine circuit.
Nadat de race is afgevlagd wordt er door verschillende rijders nog geprobeerd de voorband op te roken. (Op de Solex, voeten aan de grond, vol gas, voorwiel een beetje optillen zodat deze al rollende net het wegdek raakt.)
Applaus en geschreeuw van de tribunes. De mensen vinden het geweldig.
De valpartijen op de baan hebben gelukkig geen verwondingen veroorzaakt.

Nadat ons programma is afgelopen gaan de meesten nog wel even de stad in. De laatsten komen om 06:00 uur bij de tent aan. Nog even een paar uurtjes slaap pakken voordat we om 10:00 uur weer op ons stalen ros zitten om terug naar huis te gaan.

Op de terugweg gebeurt nog een klein incidentje. Vlak voordat we terug zijn bij 'de Karre' rijd ik tegen een boom. Op de woldberg blijkt dat Marco net iets behendiger is met de Solex. Hij haalt de bocht wel, ik niet. De boom naast het fietspad haal ik wel... De Solex wordt er nog net bij langs gestuurd, maar zelf knal ik tegen de boom.
"Hij stuiterde zo terug van de boom achteruit het fietspad weer op." volgens een geschrokken Henk H. die er vlak achter reed.
Gelukkig alleen maar een paar blauwe plekken, en is de Solex nog heel!

Hieronder nog een aantal foto's en filmpjes van deze zeer geslaagde race.

Freddy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

filmpjes: Alexander
fotos: Freddy

Wie, wat, waar  |  Informatie  |  ©2018 Solexclub 'De TjopTjoppers'